با عوارض نوشیدنی های شیرین آشنا شوید
یک بررسی جدید نشان میدهد که استفادهی مداوم از نوشیدنیهای شیرینشده با شکر برای فرونشاندن تشنگی، نه تنها در افزایش وزن شما دخیل است بلکه شانس ابتلای شما به دیابت نوع ۲ و سندروم متابولیک – دستهای از بیماریهایی که خطر ابتلای شما به بیماری قلبی را افزایش میدهند – را نیز بالا میبرد.
نوشیدنی قند دار چیست؟
به گزارش پایگاه خبری دانستنی آنلاین به نقل از موسسه سلامت و تغذیه ایران، می توان گفت: نوشیدنی های حاوی قند شامل انواع نوشیدنی هایی گازدار و بدون گاز، نوشیدنی های طعم دار، کنسانتره آب میوه های صنعتی، نوشیدنی های ورزشی، نوشیدنی های انرژی زا، چای و قهوه شیرین شده هستند، که در فرمولاسیون آنها قند یا شیرین کننده های مصنوعی وجود دارد.اگرچه در مقایسه با نوشیدنی های حاوی قند، آبمیوه های صد درصد طبیعی، دارای قند طبیعی از میوه هستند و قند به آنها اضافه نشده است، اما قندی که از نوشیدن آبمیوه های صد در صد طبیعی یا نوشیدنی های حاوی قند وارد بدن می شود، به هرحال یکی بوده و دارای متابولیسم واثربیولوژیکی مشابهی در بدن هستند.
دیابت در کمین طرفداران نوشیدنی های قندی
قند موجود در نوشیدنی های حاوی قند و آبمیوه های صد در صد طبیعی شامل هر دو نوع قند گلوکز و فروکتوز است که چون به صورت نوشیدنی (مایع) وارد بدن می شوند، به سرعت هضم و جذب می شوند. گلوکز مازاد روی مقاومت انسولین اثر می گذارد که بر طبق بعضی منابع علمی ممکن است خطر ابتلا به بیماری قند و نیز بیماری های قلبی را افزایش دهد.
از زیاده روی بپرهیزید
خطر ابتلا به این عوارض زمانی بیشتر می شود که از طرف دیگر افراد فروکتوز بیشتری نیز مصرف کنند، که فعالیت کبد را بالا می برد. فروکتوز اضافی به چربی تبدیل می شود و به صورت تری گلیسیرید وارد جریان خون می شود. بنابراین، باید توجه داشت، گرچه ظاهراً آبمیوه های طبیعی انتخاب سالم تری در مقایسه با نوشیدنی های حاوی قند هستند، اما طبق نظرات ارائه شده از گروه تحقیقاتی در هارواد، باید از مصرف زیاد آنها پرهیز کرد.1
مایعات قندی و انسولین
عملکرد اصلی انسولین آوردن گلوکز از جریان خون به سلول است اما زمانی که شما نوشابه یا نوشیدنی های شیرین می نوشید سلول تمایل به مقاومت در برابر اثرات انسولین می کند؛ وقتی این اتفاق می افتد لوزالمعده تمایل به تولید انسولین اضافی به منظور کاهش سطح گلوکز در خون پیدا می کند.
علت اصلی ابتلا به دیابت نوع 2
دیابت نوع 2 یک بیماری نسبتاً شایع است که 300 میلیون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند و در اثر گلوکز بالای خون یا با کمبود انسولین مشخص می شود؛ به تازگی در مطالعه ای مشخص و ثابت شد مصرف روزانه نوشابه 1.1 درصد خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد.
اثر مایعات قندی در لپتین
پزشکان در مطالعه ای که بر روی موش انجام دادند تاثیر مصرف شکر بر مقاومت به لپتین را دیدند، لپتین یک پروتئین کوچک با 167 اسید آمینه است که از طریق گردش خون به مغز رفته و در آنجا بر روی گیرنده های هیپوتالاموس اثر می گذارد و سبب کاهش اشتها و افزایش چاقی می شود؛ این پروتئین بوسیله بافت چربی در بدن انسان ساخته و در خون می رود و از راه های مختلف از چاقی جلوگیری می کند.در آزمایشی بر روی موش ها نشان داد، هنگامی که موش ها با مقادیر زیادی از فروکتوز تغذیه شدند توسعه مقاومت به لپتین شروع شد و بار دیگر که یک رژیم غذایی بدون قند به آنها داده شد مقاومت لپتین از بین رفت؛ با این حال این مطالعه هنوز در انسان تایید نشده است.
افرادی که وزن کم می کنند میزان لپتین آنها کاهش پیدا کرده است.
لیموناد می تواند اعتیادآور باشد
هنگامی که ما مواد قند می خوریم دوپامین در مغز ترشح می شود و احساس لذت به انسان میدهد؛ بسیاری از مطالعات نشان دادند که قند و موادغذایی مانند فست فود به طور کلی می تواند اثراتی مانند کوکائین داشته باشد.
اثرات نوشابه در ابتلا به بیماری قلبی
اولین مطالعه مربوط به ارتباط بین مواد قندی و ابتلا به بیماری قلبی درسال های پیش انجام شد و ثابت شد نوشابه برخی از عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد.در یک مطالعه بر روی 40 هزار مرد به مدت دو ماه مشخص شد افرادی که روزانه نوشیدنی های شیرین می نوشند 20 درصد به حمله قلبی مبتلا می شوند.
مصرف کنندگان نوشابه مستعد ابتلا به سرطان هستند
هر روز خطر سرطان رو به افزایش است مخصوصاً افرادی که مبتلا به بیماری های مزمن مانند چاقی، دیابت نوع2، یا بیماری های قلبی هستند.در مطالعه ای که بر روی 60 هزار زن و مرد انجام شد، نتایج آن نشان داد افرادی که 2 نوشابه در هفته می نوشند در مقایسه با افرادی که نوشابه نمی خورند، به احتمال 87 درصد بیشتر به سرطان پانکراس مبتلا می شوند.
اثر نوشابه ها در ابتلا به نقرس
نقرس یکی از بیماری هایی است که ورم مفاصل همراه با درد و التهاب است و در اثر افزایش اسیداوریک در خون به وجود می آید؛ فروکتوز اولین کربوهیدراتی است که سطح اسیداوریک را در خون افزایش می دهد، در بسیاری از مطالعات ارتباط بین مصرف نوشابه های گازدار و نقرس نشان داده شده است.
اثر مایعات قندی در افزایش ابتلا به زوال عقل
دمانس یا زوال عقل اصطلاحی است که برای بیماری های نورودژنراتیو( بیماری هایی که به صورت پیشرونده موجب اختلال در عملکرد سلول های عصبی می شوند بخصوص با افزایش سن شیوع بیشتری خواهد داشت) و می تواند با سن رخ دهد، مانند آلزایمر.تحقیقات نشان داده است که افزایش مصرف قند به شدت با افزایش خطر زوال عقل مرتبط است، به عبارت دیگر قند زیاد، خطر ابتلا به زوال عقل را بیشتر می کند.2
محرومیت از مواد مغذی ضروری
افرادی که به جای نوشیدنیهای سالمی مانند شیر کمچرب و آبمیوههای طبیعی به مصرف نوشابههای گازدار تمایل دارند، احتمال کمتری دارد به میزان کافی مواد مغذی مانند ویتامین A، کلسیم و منیزیم دریافت کنند. افزون بر این، نوشابههای گازدار حاوی اسید فسفریک هستند که از بین رفتن کلسیم و منیزیم را موجب میشود. کلسیم و منیزیم به عملکرد بهینه سیستم ایمنی بدن کمک میکنند.
محتوای اسید فسفریک
اسید فسفریک توانایی بدن برای جذب کلسیم به طور طبیعی را مختل میکند. عدم دریافت کلسیم به میزان کافی میتواند به نرمی استخوان، پوکی استخوان و پوسیدگی دندان منجر شود. همچنین، اسید فسفریک میانه خوبی با اسید معده ندارد، جذب مواد مغذی را مسدود و گوارش را کند میکند.
کمآبی بدن
مصرف نوشابههای گازدار به دلیل محتوای بالای قند، سدیم و کافئین موجود در آنها میتواند به کمآبی بدن منجر شود. بسیاری از مردم به همراه وعدههای غذایی خود به جای آب، نوشابههای گازدار مصرف و تامین آب مورد نیاز روزانه بدن را فراموش میکنند.
آسیب دندانها
هنگامی که به طور مرتب نوشابه گازدار مینوشید با تشکیل پلاک روی دندانهای خود مواجه خواهید شد که میتواند پوسیدگی دندان و بیماری لثه را به همراه داشته باشد. همچنین زمانی که باکتریهای موجود در دهان با محتوای قند نوشابه تغذیه میشوند به تولید اسید اقدام میکنند. اسید میتواند به پوسیدگی دندان منجر شود.پی نوشت:
1.www.virgool.io
2.www.namnak.com
3.www.hidoctor.ir
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}